Χαιρετισμός του Αδελφού Νικόλαου Πρίντεζη, Προέδρου του Συμβουλίου Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής στην Ελλάδα

Αγαπητοί Σύνεδροι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής στην Ελλάδα σας καλωσορίζω πρώτα-πρώτα στο 15ο Λασαλιανό Συνέδριο που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις εγκαταστάσεις του νεόδμητου Δημοτικού ΔΕΛΑΣΑΛ εδώ, στον Άλιμο.


Είναι γνωστό ότι η μόρφωση των εκπαιδευτικών υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της λασαλιανής παράδοσης. Για τον Ι.Β. ΔΕΛΑΣΑΛ η μόρφωση των δασκάλων ήταν μία προτεραιότητα, ώστε τα σχολεία να λειτουργούν σωστά και να εφοδιάζουν τους μαθητές με τις πρακτικές γνώσεις, που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν με επιτυχία στην κοινωνία του 17ου αιώνα.

Σήμερα, στην 1η δεκαετία του 21ου αιώνα και ενώ η παιδεία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, συνεχίζουμε την δια βίου εκπαίδευση με τα Λασαλιανά Συνέδρια που ξεκίνησαν το 1989. Αν και το παρόν συνέδριο έχει θέμα περισσότερο τεχνοκρατικό: « Τα νέα μέσα επικοινωνίας και πληροφορίας στην εκπαίδευση » εντάσσεται όμως και αυτό στη γενικότερη προσπάθεια επιμόρφωσης των Λασαλιανών εκαπιδευτικών.

Όλοι εμείς, οποιαδήποτε κι αν είναι η ηλικία μας, καλούμαστε να εκπαιδευτούμε στις νέες τεχνολογίες, ώστε να τις χρησιμοποιήσουμε για την επίτευξη του εκπαιδευτικού μας έργου. Έτσι, θα μπορέσουμε να εστιάσουμε περισσότερο τις προσπάθειές μας στον αναντικατάστατο ρόλο του παιδαγωγού μέσα στην τάξη, για την αφύπνιση της κριτικής σκέψης μέσω της διαπροσωπικής σχέσης με το μαθητή.

Επίσης, ας θυμηθούμε ότι σύμφωνα με τον Ι.Β. ΔΕΛΑΣΑΛ το κίνητρο της εκπαίδευσης είναι η αγάπη, ότι καλούμαστε απέναντι στα παιδιά να έχουμε την αυστηρότητα ενός πατέρα, την τρυφερότητα μιας μητέρας και για να υλοποιήσουμε την αποστολή μας οφείλουμε να αγγίξουμε τις καρδιές των μαθητών μας με τη δύναμη του Πνεύματος του Θεού.

Με τις σύντομες αυτές σκέψεις κηρύσσω την έναρξη του 15ου Λασαλιανού Συνεδρίου.

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία. 
 
Αδ. Νικόλαος Πρίντεζης